onsdag 7. august 2013

Bytting fra Peg sonde til knapp

I dette innlegg vil jeg vise video, bilder og gi informasjon. Videoene er tatt på sykehus og hjemme.

PEG sonde, er på i ca. 2 mnd.  etter innsatt av PEG skal stingene fjernes ca. 2 uker etter inngrepet.

Her er en kort video fra Sykehuset,  PEG sonden blir fjernet, og den lille knappen kommer på, den heter Mini One, Den har en holdbarhet inntil 4- 6 mnd før den skal byttes ut.Sykehuset hadde ikke helt riktig størrelse, knappen var for lang. Turen gikk til behandlingshjelpemiddel, for og få riktig størrelse, samt utstyr. Jeg fikk opplæring på sykehuset om hvordan jeg skal bytte ut og hvordan man skal gjøre det, så når den riktige størrelse var på plass så kan jeg bytte den ut.  


Husk skylling igjennom knappen med minst 30ml vann før og etter måltid. Sjekk vanne i knappen altså ballongen en gang i uka. Dette gjelder for både PEG sonde, og knapp. 

I denne videoen som du ser nedenfor, vil jeg vise en video av hvordan man bytter en knapp. 
Det var greit og få tak i riktig størrelse, greit og få det på  plass. Det i seg selv er ingen skade og ha en litt for stor knapp i magen, men man vil da være mer plaget med lekkasje. Det beste er og ha riktig størrelse på knappen. Men som sakt magen kan forandre seg, som kan gjøre at man må bytte til en større knapp, eller mindre, mye har og si på vekt, om du har oppgang  eller nedgang i vekt.  

Her ser du, hvordan esken er til knappen, samt utstyr.
Det du ser på bilde er det samme, men her har du med en blå liten greie som du ser i videoen jeg bruker. Den er noe man ikke må bruke, men den er også god og bruke, den stiver av på knappen og gjør det lettere og sette den inn

Her ser du knappen som skal inn i magen. Knappen skal sjekkes før man tar den inn. Man skal sette inn vannmengden i ballongen, for og se at den er som den skal, før man skal ta den i bruk. Selvsagt når den skal inn i magen skal du ikke ha vann i den. Det er med en salve, som skal smøres på knappen. Dette gjør det lettere og få knappen inn.
 Mini One ( knapp ) skal ha 4 ml med springvann. 

1 Ordne  alt klart.  Vask hender før man starte
2 Sjekke vennet i den  nye knappen. Den skal være på 4 ml.
3 Når alt er klart, dra da ut vannet fra den gamle knappen, dra den ut så sett ned den nye. OBS      når knappen er tatt ut, må du sette inn den nye med det samme, for hullet lukker seg fort.
4. Fyll i den nye knappen med vann, sjekk knappen med og dra i den, for og kontrollere at knappen er på plass.


Her er alt sjekket og klar til bruk.
Her alt på plass, knappen kom på plass som den skulle. I første tiden eller dagene, kan man godt legge kompress for og ta i mot blod eller litt lekkasje. Noen velger og bruke det hele tiden, dette har mye å si på hva man selv synes er behagelig og gå med. Den knappen som ble byttet ut, kan komme til hjelp senere, dersom vekten øker.
Her ser du et bilde som var tatt rett etter Pegen var satt inn.

Her ser du et bilde av en sprøyte og mellomstykker til knappen.  Fra PEG sonde er dette forskjellen. Ved knapp, skal du sette mellomstykke på når måltider er, eller medisiner. For hygienisk sett skal man skifte ut mellom stykke etter en ukes bruk. 


Det at jeg har valgt og legge ut video og bilder er: Det er utrolig dårlig info på norsk om  PEG og knapp. En stor takk til de som har hjulpet meg utrolig mye med informasjon.  Jeg vet selv at det var frustrerende og sitte bak en pc skjerm og ikke fine det man lurte på.  Jeg håper at dette kan hjelpe andre i samme situasjon.

1 kommentar:

  1. Tusen takk for god og nyttig info. Denne info'en fikk vi ikke på sykehuset i det hele tatt. Min mann fikk PEG for ett år sia. Nå er vi plaget av mye lekkasjer. Kan man sjekke vannmengden i ballongen selv? Sykehuset ville ikke bytte til knapp, sa det beste for voksne var PEG. Noen erfaringer? Han er 73 år.

    SvarSlett